VitaFitt 
Mozgás és Masszázs Stúdió

MENÜ
 
 
 
 Hatékony edzés: Core tréning

Napjainkban egyre többször lehet találkozni a core kifejezéssel.

A core szó jelentése központ, így hívják a test tartó izmait, amelyeknek többsége kapcsolatban áll a gerinccel és a medencével - így stabilizálják a csípőt és a törzset, de fontos szerepet játszanak a mozgásban is. Ha ezek az izmok gyengévé válnak, számos egészségügyi problémád lehet: folyamatos fájhat a vállad, a hátad és a derekad, nehezedre eshet egyenesen állni vagy egyszerűen lehajolni, sőt akár komoly gerinc- és ízületi problémákkal is szembe kell nézned. Anatómiailag ide sorolandók a hasizmok, a csípő- és medencefenék izmainak egy része valamint a felületes- és mély hátizmok többsége.

A core izmok többsége eredés vagy tapadás lévén kapcsolatban van a gerinccel, a medencével, így kontrakció esetén stabilizálják a csípőt és a törzset, vagyis alapfontosságúak a helyes testtartás megszerzésében és stabil alapot adnak a végtagok által kivitelezett mozgásoknak.

A törzs izmainak egészsége, a gerinc szempontjából különösen fontos. A civilizációs betegségek rangsorán, előkelő helyet foglal el a hátfájás és az abból adódó problémák. A rendszeres és preventív testmozgás mellőzése- melyre pedig testünk természeténél fogva igényt tart-, a helytelen testtartás, izomgyengeség, a túlhajszolt életünk okozta pszichés megterhelés, egyaránt a gerincoszlop statikájának és az azt körülvevő izomzat egyensúlyának megbomlásához vezethet.


A leggyakoribb, derék-, alsóháti problémák kialakulásában szerepet játszhat az, hogy a hasizom sokkal fejlettebb, vagy a hátizom gyengébb, mint az abdominális régió. A gerinc stabilitása érdekében törekedni kell a has- és hátizmok arányos erősítésére, valamint a csípőizület mozgékonyságának megfelelő kialakítására.


Milyen egy core tréning edzés?

A hatvan perces órán számos különböző gyakorlatot végzünk, amelyek az egész testedet megdolgoztatják: a has, a törzs és a csípő izmainak erősítését szolgáló gyakorlatok ismerősek lehetnek, de emellett több olyan mozdulatsort is kipróbálhatsz, amelyek a koordinációs képességedet javítják. Ezek előnye, hogy egyszerre több izomcsoportot is megmozgathatsz - a gyakorlatokat ugyanis instabil eszközökön kell végrehajtanod, ahhoz azonban, hogy az egyensúlyodat megtartsd, szinte az összes izmodat igénybe veszed.

 

Asztali nézet